Natječaj za izradu Spomen obilježja braniocima-oslobodiocima grada Bihaća

Grad Bihać raspisao je nagradni anonimni natječaj za izradu idejnog rješenja „Spomen obilježja braniocima-oslobodiocima grada Bihaća“

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Predstavljanje knjige Vedrana Mimice "The Berlage Affair"

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i UPI2M BOOKS pozivaju Vas na predstavljanje knjige  “The Berlage Affair” autora Vedrana Mimice  u četvrtak 12.10. 2017. u 18 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg Bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb.

Knjigu će predstaviti autorski tim, Vedran MimicaVladimir MattioniSonja Leboš i Damir Gamulin, a u razgovoru o knjizi sudjelovat će Hrvoje NjirićJoško Paro i Emil Jurcan

Izdavač knjige je Actar, Barcelona / New York i IITAC, Chicago, a distributer za jugoistočnu Europu UPI2M BOOKS, Zagreb.

Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1990., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se Berlage Institutu u Rotterdamu gdje je bio zadnji Dekan instituta od 2007. do 2012. Predavao je na brojnim arhitektonskim školama poput Architectural Association, London; ETH, Zurich; Sorbonne, Paris; Sveučilišta Columbia, New York, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu.

Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. godine nezavisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. S Wiel Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize) 2013. godine, kao pandan Miesovoj europskoj nagradi. Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku. Bio je kurator za International Architectural Biennale Rotterdam 2007. godine, te kurator hrvatske prezentacije na Venecijanskom Biennalu 2006. godine.

Iz predgovora knjige, Kenneth Frampton:

With this extraordinary book Vedran Mimica has, in effect, documented a large part of his life’s work to date, which up to now has been inseparable from the evolution of the Berlage Institute. (….) This is a uniquely hybrid work, for it is, in the first instance, a wittily scrambled, diaristic record of the events through which the haptically fertile discourse of the Berlage would come sharply into focus. (…) Throughout this palimpsest, one is able to gather fragments here and there of Mimica’s own development from his basic education in Zagreb to his research work at TU Delft under Hertzberger’s supervision in the late 1980s, to the large number of distinguished architects, theorists, and critics with whom he was in contact during the two decades of his teaching at the Berlage.(….) Far from being a potted history, this is an exceptionally lively account of a unique institution, highlighting many of the ideological differences and debates of the time. What is truly surprising is the astonishing international scope of the Berlage workshops, from realistic feasibility studies in the Netherlands to projects as far flung as Albania, Turkey, Chile, and Croatia.

52. zagrebački salon na temu (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti

Zagrebački salon, ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, otvara svoja vrata u četvrtak, 5. listopada. Njegova ovogodišnja, 52. realizacija, u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, posvećena je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnju temu Salona pod nazivom (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti osmislio je Nikola Albaneže, kustos i autor koncepcije.

„Pored središnje teme, 52. zagrebački salon obogaćuje izložba Zadatak JakovljeZS laboratorij s modnim događanjima te niz predavanja i radionica.  Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 111 autora i autorskih grupa sa 203 rada, a sedmeročlani žiri odabrao je za izlaganje 96 radova 70 autora i autorskih grupa“, istaknula je Ivana Bakal, ravnateljica Salona u susret otvaranju.

„Stalna napetost između čovjekove potrebe za usustavljenjem svih pojava i svake aktivnosti te nadilaženjem uspostavljenoga sustava, ogleda se na ovogodišnjem Salonu u spajanju raznovrsnih funkcija i raznorodnih estetika, u ironiji i podrivanju ustaljenih percepcija, u ozbiljnim i duhovitim projektima i realizacijama. Ovogodišnji je Salon potvrda iznimne kreativnosti brojnih izlagača u mnogim likovnim disciplinama, medijima i poetskim izričajima. Mislim da je tema (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti bila istinski poticajna umjetnicima, potvrda čega je i njihov velik odaziv“,  naglašava autor koncepcije Salona, Nikola Albaneže.

Svečano otvorenje 52. zagrebačkog salona održat će se u četvrtak, 5. listopada u Muzeju Mimara, s početkom u 19 sati i otvoreno je za javnost. Sadržaji Salona i odabrani radovi umjetnika po izboru Ocjenjivačkoga suda te pozvanih od strane izbornika, moći će se razgledati do 28. listopada na više lokacija u Zagrebu: u Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt, Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi - Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Galeriji ULUPUH, Dvorani ADU F22  (19. i 20.10.) te u javnim prostorima: ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te na Cvjetnome trgu.

Organizator izložbe: ULUPUH u partnerstvu s Muzejom Mimara, Muzejom za umjetnost i obrt, Izložbenom salonom Izidor Kršnjavi - Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je financijski realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture te Gradske skupštine grada Zagreba.

Dio izložbe postavljen u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn zatvara se 27. listopada.

Više o 52. zagrebačkom salonu i svim sadržajima potražite na službenoj web i fb stranici Salona:

http://52zagrebackisalon.com/

https://www.facebook.com/52zagrebackisalon/

Dani Orisa 17

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već osamnaestu godinu kao dvomjesečnik.

Simpozij je prvi puta organiziran  2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.

Na Danima Orisa do sada su predavali globalno eksponirani svjetski arhitekti ali i radikalni i eksperimentalni autori. Oris je do sada ukupno ugostio više od 250 predavača iz cijelog svijeta omogućavajući domaćoj ali i inozemnoj publici da poslušaju predavanja vrhunskih arhitekata.

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se 14. – 15. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim danima Orisa poslušajte predavanja poznatih arhitekata:


RCR Arquitectes
(Španjolska)

Dobitnici arhitektonske nagrade Pritzker za 2017.
Arhitekti Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta osnovali su vlastiti arhitektonski ured RCR Arquitectes 1987. godine u Olotu. Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005. godine, od 2008. godine su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres of the République Française, počasni članovi Američkog instituta arhitekture (AIA) od 2010. Godine. Za svoj rad primili su mnoga priznanja i nagrade, od kojih posebno valja izdvojiti Pritzkerovu nagradu ove godine.

 

Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska)

Osnovan 1986. U Aarhusu, ured su osnovali arhitekti Marten Schmidt, Bjarne Hammer i John. F. Lassen.
Njihov inovativan, održiv i demokratičan pristup arhitekturi nije prošao nezamjećeno i rezultirao je sa više od 100 nagrada od kojih se ističu RIBA Award, A+ Award, ArchDaily Building of the Year Award i Nagrada Svjetskog festivala arhitekture.

 

OFIS arhitekti (Slovenija)

Rok Oman i Špela Videčnik ured OFIS arhitekti osnovali su 1996. nakon što su osvojili prva mjesta na nekoliko značajnih natjecanja. Mnogi njihovi projekti nominirani su za nagradu Mies van der Rohe, a 2009. su za projekt nogometnog stadiona nagrađeni srebrnom medaljom IOC/IAKS-a. Dobitnici su europske Velike nagrade za inovacije za 2006. Godinu.
Trenutno predaju na diplomskom studiju dizajna na Sveučilištu Harvard.

 

Walter Angonese (Italija)

Walter Angonese rodio se u Kalternu u Južnom Tirolu, Italija, 1961. godine.
Radio je kao arhitekt u Upravi za zaštitu povijesnih spomenika (provincija Bozen) od 1990. do 1992. godine; u „a5 arhitekti“ s Markusom Schererom od 1992. do 2002. godine; bio je član odbora muzeja „Arge Kunst Galerie“ u Bozenu od 1992. do 2001. godine; bio je gost predavač i kritičar na sveučilištima u Innsbrucku, Palermu, Reggio Calabriji, Veneciji, Ceseni, Milanu, Portu, Viseuu, Mendrisiju, Beču, Bambergu, Berlinu, Münchenu i Ferrari od 1992. do 1997. godine; predavao je  studij dizajna na Sveučilištu u Innsbrucku od 1997. do 1999. godine. Sudjelovao je na različitim izložbama od 2001. do 2004. godine. Godine 2001. osnovao je vlastiti ured u Kalternu.
Dobitnik je Talijanske nagrade za arhitekturu.

 

Davor Mateković (Hrvatska)

Rođen 1962. u Zagrebu. Godine 1992. osniva i vodi vlastiti arhitektonski ured Proarh koji razvija u multidisciplinarnu radionicu širokih interesa i djelatnosti. Istražujući različite sfere arhitekture, građevine, dizajna, bavi se projektima različitih funkcija, tipologija, programatskih i prostornih dimenzija, istovremeno na inovativan i konkurentan način. Njegov projekt kamene kuće u Lukovom Šugarju dobitnik je nagrade Drago Galić, godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji stambene arhitekture za 2016.
Dobitnik World Architecture Festival Award.

 

Go Hasegawa (Japan)

Rođen je 1977. u Saitami, u Japanu. 2005. osniva vlastiti ured. Od 2009. Radi kao gostujući profesor na Tehnološkom Institutu u Tokiju, Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju, UCLA u Los Angelesu i Visokoj školi za dizajn Sveučilišta Harvard.
Dobitnik je nagrade Shinchenchiku 2008. I AR Design Vanguard 2014.

 

Vedran Mimica (Hrvatska)

Rođen u Zagrebu 1954. U siječnju 1991. pridružio se Berlage Institutu u Amsterdamu kao koordinator projekta na poziv Hermana Hertzbergera. Predavao je, bio gostujući kritičar i ispitivač na brojnim arhitektonskim fakultetima, poput Udruge arhitekata u Londonu, ETH u Zürichu, Sorbonne, Sveučilišta Columbia u New Yorku, Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) u Bostonu, Studija arhitekture na Sveučilištu južne Kalifornije (SciArch) i Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu. Izdao je, uredio i doprinio izdavanju nekoliko knjiga: Randić&Turato, Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog arhipelaga, Suvremena hrvatska arhitektura: testiranje stvarnosti, Istraživanje kulture, obrazovanja i arhitektonske prakse i urbanizma Berlage Instituta. 
Od 2003. neovisni je stručnjak za Nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe.


architecten de vylder vinck taillieu
(Belgija)

Jan De Vylder, Inge Vinck i Jo Taillieu jedni su od najindividualnijih protagonista flamanske arhitektonske scene. Njihove zgrade, naizgled nastale slučajno, ali zapravo projektirane s velikom preciznošću i profinjenošću, pokazuju kako može izgledati arhitektura izvan granica običnog. Bilo u velikom konceptualnom mjerilu urbanističkog projektiranja ili delikatnoj prenamjeni staje vješto se igraju s karakteristikama i inverzijom tradicionalnih arhitektonskih elemenata
Svoje projekte prikazali su na Venecijanskom i Čikaškom bijenalu arhitekture. Dobitnici su Schelling Architecture Award.

 

// izvor: Oris

P R O J E K T N I N A T J E Č A J za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Tematskog parka Bundek-istok (Racinjak)

GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ) organizira i provodi

Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti

P R O J E K T N I N A T J E Č A J

za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja
Tematskog parka Bundek-istok (Racinjak)

 

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 2408-2017-EMV
Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 46-17/ZG-UA/NJN
RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, 10 000 Zagreb
OIB: 6181789437; telefon: +385 1 6503788; e-mail: javna.nabava@zagreb.hr; www.zagreb.hr
odgovorna osoba: gradonačelnik Milan Bandić, dipl. politolog
PROVODITELJ I ORGANIZATOR natječaja je DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ), Trg bana J.
Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb, OIB: 87490332083; telefon: +385 1 4816 151; e-mail: natjecaji@d-a-z.hr ;
www.daz.hr, odgovorna osoba: dr. sc. Rene Lisac, dipl.ing.arh.,predsjednik DAZ-a

VRSTA NATJEČAJA: Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti za
izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Tematskog parka Bundek-istok (Racinjak)

PREDMET NATJEČAJA je izrada idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Tematskog parka
Bundek-istok (Racinjak)

CILJ PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA: Cilj je ovog urbanističko-arhitektonskog natječaja s
naglašenom krajobraznom komponentom, analizirajući prostorne mogućnosti i ograničenja
predviđene lokacije, posebne po svojim prirodnim obilježjima, dobiti najbolje funkcionalna i
oblikovno vrijedno rješenje za realizaciju planiranih sadržaja krajobrazno-rekreacijskog tematskog parka Bundek – istok (Racinjak), odnosno novog Parka Racinjak.
Odabrano rješenje će poslužiti kao podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju Tematskog parka Bundek-istok (RACINJAK).
Raspisivač javnog natječaja namjerava sklopiti ugovor o javnim uslugama na temelju pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave s autorom prvonagrađenog rada.

PRAVO SUDJELOVANJA u svojstvu u svojstvu autora ima jedna ili više stručnih fizičkih osoba.
Sposobnost natjecatelja je zadovoljena kada je barem jedan od autora natječajnog rada ovlašteni arhitekt , ovlašteni arhitekt urbanist ili ovlašteni krajobrazni arhitekt. Ostali autori mogu biti ovlašteni arhitekti, dipl. ing. arh., mag. ing. arch. ili studenti arhitekture. Natjecatelj može za izradu natječajnog rada angažirati i druge stručnjake specijaliste u pojedinom području, ali se oni ne smatraju autorima natječajnog rada. Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom. Osobe koje su sudjelovale u izradi jednog od natječajnih radova ovog natječaja kao suradnici ne mogu predati natječajni rad samostalno. Na natječaju ne mogu sudjelovati Voditelj natječaja ili zamjenik Voditelja natječaja, zaposlenici Raspisivača, zaposlenici Provoditelja u slučaju da je provoditelj pravna ili fizička osoba - ured ovlaštenog arhitekta, Voditelj natječaja, zamjenik Voditelja natječaja, članovi Ocjenjivačkog suda, zamjenici članova, tajnik natječaja, članovi tehničke komisije, izrađivač natječajnog elaborata, kao i njihovi suradnici i srodnici u prvom i drugom koljenu, kao i svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja ili neovisno odlučivanje Ocjenjivačkog suda ne mogu kao sudionici sudjelovati u natječaju.

Natječajni elaborat Raspisivač stavlja natjecateljima na raspolaganje u digitalnom obliku u
Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN) te na mrežnim stranicama Društva arhitekata Zagreb (DAZ): www.d-a-z.hr, natječajna dokumentacija nalazi se na sljedećoj poveznici: http://bit.ly/2xVKlHk

Izrađivač natječajnog programa:

Ana – Marija Rajčić dipl.ing.arh.
Ovlašteni arhitekt - A 1964
Ulica Republike Austrije 18
ana-marija.rajcic@zagreb.hr ; tel. 01/ 6101-885

ROKOVI NATJEČAJA
Početak natječaja je 28.9.2017.godine.
Natjecatelji imaju pravo dostaviti pitanja do 19.10.2017. godine .
Pitanja se dostavljaju e-mailom na adresu natjecaji@d-a-z.hr.
Pisani odgovori bit će objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN), i na www.d-a-z.hr do 25.10.2017. godine.
Rok predaje natječajnih radova je 28.11.2017. godine do 16:00 h, u Društvu arhitekata Zagreb (DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, bez obzira na način dostave.

OCJENJIVAČKI SUD
Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu od pet (5) članova:
Članovi OS-a:
1. Azra Suljić, dipl.ing.arh., predsjednica OS-a, predstavnica Provoditelja
2. Ana – Marija Rajčić dipl.ing.arh., dopredsjednica OS-a, predstavnica Raspisivača
3. Robert Duić, ovl.kraj.arh., predstavnik Provoditelja
4. mr.sc. Irena Matković, dipl.ing.arh., predstavnica Provoditelja
5. Sonja Sočivica dipl.ing.arh., predstavnica Raspisivača

Zamjenik članova OS-a:
Hrvoje Vidović, dipl.ing.arh., predstavnik Provoditelja

Tehnička komisija:
1. Mirela Bokulić – Zubac, dipl.ing.arh.
2. Marinko Sladoljev, dipl.ing.arh., predstavnik Provoditelja

Tajnica natječaja:
Mladena Belamarić, dipl.ing.arh., predstavnica Provoditelja

NAGRADE
Određuje se nagradni fond u ukupnom iznosu od 245.000,00 kuna neto. Radovima koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima određenim ovom dokumentacijom za nadmetanje Ocjenjivački sud će dodijeliti nagrade kako dalje slijedi:
Nagrada Broj nagrada Neto iznos *Bruto iznos
I. nagrada 1 98.000,00 137.236,82
II. nagrada 1 61.250,00 85.773,01
III. nagrada 1 36.750,00 51.463,81
IV. nagrada 1 29.400,00 41.171,04
V. nagrada 1 19.600,00 27.447,40
*Procijenjeni bruto iznosi odnose se na autorske naknade, poreze i doprinose, ukoliko se isplata vrši temeljem ugovora o autorskom djelu. Za obveznike PDV-a na neto iznos obračunat će se PDV.

KRITERIJI ZA ANALIZU I OCJENU NATJEČAJNIH RADOVA
Iz Natječaja će se isključiti radovi koji nisu izrađeni u skladu s Programom i Uvjetima Natječaja odnosno:
a/ Predani poslije roka navedenog u ovim Uvjetima Natječaja,
b/ Koji ne sadrže priloge navedene u ovim Uvjetima Natječaja,
c/ Čija oprema rada nije u skladu s ovim Uvjetima Natječaja,
d/ Koji nisu u skladu s prostornim planom, Programom i ostalim uvjetima Natječaja.
Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri
ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati ovim redoslijedom:
- Urbanističko-prostorne i krajobrazne koncepcije
- Arhitektonsko oblikovanje građevina
- Ekonomičnost rješenja kao i njegovu dugoročnu održivost
Natječaj se provodi u skladu s Poglavljem 2, člancima 327., 328., 329., 330. i 331. ZJN 2016, ostalim odredbama ZJN 2016, koje se primjenjuju na projektni natječaj te odredbama Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza („Narodne novine“, broj 85/14, u daljnjem tekstu: Pravilnik) Hrvatske komore arhitekata, ukoliko iste nisu u suprotnosti sa ZJN 2016.

Projektni natječaj se provodi kao postupak koji prethodi postupku sklapanja ugovora o javnim
uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije u dogovoru s Raspisivačem (za potrebe javne nabave usluga) sukladno članku. 327. stavku 1. ZJN 2016.
Procijenjena vrijednost nabave – projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno - tehničke dokumentacije, i iznosi ukupno 1.414.565,82 kuna bez PDV-a, te se raščlanjuje na iznose kako slijedi:
- nagradni fond u iznosu od 245.000,00 kuna neto, odnosno 343.092,09 kuna bruto bez PDV-a,
- naknada radnim tijelima u iznosu od 48.000,00 kuna, odnosno 71.473,73 kuna bruto bez PDV-a,
- projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 1.000.000,00 kn neto bez PDV-a za što će Raspisivač sklopiti ugovor nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave, sukladno članku 133. stavak 1. ZJN 2016, s osobom ovlaštenom za projektiranje prvonagrađenog rada koja zadovolji uvjete sukladno ZJN 2016 pod uvjetom da ima dokaze sposobnosti propisane ZJN 2016 i da je u skladu s Pravilnikom, te se u tom smislu smatra ponuditeljem. Prilikom izrade projektno – tehničke dokumentacije ponuditelju se neće platiti dio natječajnog rada koji je već izvršen plaćanjem nagrade.
Usluga izrade projektno - tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovitog projekta potrebnog za izgradnju objekata sukladno pozitivnim propisima.
Planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi do 18.588.000,00 kuna (bez PDV-a).
Natječaj se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Rezultati natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja ZGRADE DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA U ZAGREBU U KAMPUSU BORONGAJ

 Državni hidrometeorološki zavod i Matrix-D-Inženjering d.o.o.

objavljuju rezultate

javnog, općeg, u jednom stupnju, anonimnog, prvog stupnja složenosti natječaja

za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja

ZGRADE DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA

U ZAGREBU U KAMPUSU BORONGAJ

 

Predmet natječaja je izrada idejnog arhitektonsko - urbanističkog rješenja ZGRADE DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA u Zagrebu u kampusu Borongaj s ciljem dobivanja najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja nove zgrade.

 

CPV: 71200000 ARHITEKTONSKE I SRODNE USLUGE- PROJEKTNA

DOKUMENTACIJA-PRIJAVA PROJEKTA

 

Ocjenjivački sud je za analizu i ocjenu natječajnih radova koristio sljedeće kriterije: usklađenost s Programom, zakonima i propisima, prostorni koncept u odnosu na širi i uži obuhvat, multifunkcionalnost korištenja prostora, funkcionalne, estetske, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja, racionalnost i ekonomičnost rješenja, primjena rješenja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

 

Na natječaj koji je trajao od 02.05.2017. do roka za predaju 28.7.2017. do 13:00 h, u Državnom hidrometeorološkom zavodu regularno je zaprimljeno 15 radova.

 

Ocjenjivački sud u sastavu: predsjednica prof. dr. sc. Vesna Mikić, dia., ovl. arh.,dopredsjednica dr. sc. Nataša Strelec Mahović, članovi prof. dr. sc. Sanja Filep, dia., ovl.arh Zlatko Hanžek, dia., ovl. arh., dr. sc. Branka Ivančan-Picek, zamjenik člana Danijel Marasović, dia., ovl. arh na 8. sjednici održanoj 21.9.2017. donio je sljedeće odluke:

 

I. nagrada u neto iznosu od 128.000,00 kn dodjeljuje se radu broj 12

Autor: Radionica arhitekture

Projektni tim: Fani Frković, Tena Knežević, Klara Nikšić, Jelena Prokop, Ana Ranogajec, Goran Rako, Josip Sabolić

Konzultanti: Atellier Ten, London

 

II. nagrada u neto iznosu od 80.000,00 kn dodjeljuje se radu broj 07

Autor: Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, Martina Petrač, Ines Mravunac

Suradnici:Tomislav Ljubek, Boris Baljkas, Ida Katić, Antonija Milovac, Gordana Gregurić Miočić


III. nagrada u neto iznosu od 48.000,00 kn dodjeljuje se radu broj 04

Autor: ARHITEKTONSKI ATELIER HRŽIĆ d.o.o.

Projektni tim: Marijan Hržić, Andrea Hržić Šesnić, Ana-Marija Rem, Danira Rubeša

Stručni suradnik: Goran Janjuš

Vizualizacije: Manuel Šumberac

 

IV. nagrada u neto iznosu od 38.400,00 kn dodjeljuje se radu broj 06

Autori: Davor Bušnja, Marija Beg, Ariana Kun, Boris Goreta

 

V. nagrada u neto iznosu od 25.600,00 kn dodjeljuje se radu broj 14 

Autori: njiric+arhitekti, Hrvoje Njirić, Irma Šmuc, Marko Gusić, Iskra Filipović

Suradnici:Mirna Udovčić, Ljiljana Besednik

Suradnici za održivost: Ranko Božović, Branka Živković, Nenad Altman, Dejan Stevanović, Valentina Vuković

 

Natječaj je proveden u skladu s Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza („Narodne novine“, broj 85/14,) Hrvatske komore arhitekata., ukoliko iste nisu u suprotnosti sa ZJN 2016. i Poglavljem 2, člancima 327., 328., 329., 330. i 331. ZJN 2016 te ostalim odredbama ZJN 2016, koje se primjenjuju na projektni natječaj.

Projektni natječaj se provodi kao postupak koji prethodi postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije u dogovoru s Raspisivačem (za potrebe javne nabave usluga) sukladno članku. 327. stavku 1. ZJN 2016.

Procijenjena vrijednost nabave – projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno - tehničke dokumentacije i iznosi ukupno 6.621.500,00 kuna bez PDV-a, te se raščlanjuje na iznose kako slijedi:

- nagradni fond u iznosu od 320.000,00 kuna neto, odnosno 400.000,00 kuna bruto bez PDV-a, - naknada radnim tijelima u iznosu od 221.500,00 kuna bruto bez PDV-a, - projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 6.000.000,00 kuna neto bez PDV-a za što Raspisivač nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave, može sklopiti ugovor u skladu s člankom 133. stavak 1. ZJN 2016, s osobom ovlaštenom za projektiranje prvonagrađenog rada koja je zadovoljila uvjete sukladno Zakonu pod uvjetom da ima dokaze sposobnosti propisane Zakonom i da je u skladu s Pravilnikom, te se u tom smislu smatra ponuditeljem. Prilikom izrade projektno – tehničke dokumentacije ponuditelju se neće platiti dio natječajnog rada koji je već izvršen plaćanjem nagrade

Usluga izrade projektno-tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovite projektne dokumentacije (arhitektonski projekt, projekt konstrukcije, projekt vodovoda i kanalizacije, projekte termotehničkih instalacija, projekte elektroinstalacija, projekt dizala, tehnološki projekti, projekt uređenja okoliša i geodetski projekt) koja uključuje: Idejni projekt, Glavni projekt, Izvedbeni projekt, Projekt uklanjanja dijelova postojeće građevine, sve elaborate, troškovnike te svu projektnu dokumentaciju koja je potrebna za ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda u kampusu Borongaj u Zagrebu.

Procijenjena okvirna sveukupna vrijednost investicije za novu zgradu Državnog hidrometereološkog zavoda iznosi 105.000.000,00 kn (bez PDV‐a), odnosno cca 5.306,00 kn/m2 (bez PDV‐a).

Podaci o natječaju

Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 40-17/ZG-UA/N. Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 07-2017-14 Raspisivač i investitor natječaja je Državni hidrometeorološki zavod, Grič 3, 10000 Zagreb, OIB: 74660437164, telefon:+385 1 45 65 666, e-mail dhmz@cirus.dhz.hr, internetska adresa, www.meteo.hr, odgovorna osoba: ravnateljica dr.sc. Nataša Strelec Mahović

Provoditelj i organizator natječaja je MATRIX-d- inženjering d.o.o, Voćarsko naselje 118, 10000 Zagreb, OIB: 90418223094, telefon: +385 098 982 9390, e-mail: natjecajdhmz@gmail.com, odgovorna osoba: Miroslav Dragomanović, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt.

Izrađivač natječajnog zadatka odnosno programa: MATRIX-d- inženjering d.o.o, Voćarsko naselje 118, 10000 Zagreb, OIB: 90418223094, telefon: +385 098 982 9390, e-mail: natjecajdhmz@gmail.com, odgovorna osoba: Miroslav Dragomanović, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt.

Za Ocjenjivački sud:

Miroslav Dragomanović, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt, Tajnik natječaja

N A T J E Č A J za izradu Idejnog urbanističko – arhitektonsko – krajobrazno – likovnog rješenja: Spomen obilježje u Krapini smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko–zagorske županije

UDRUGA RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE „GROMOVI“, PODRUŽNICA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

raspisuje, a

 

DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDIN (DAV)

organizira i provodi

 

Opći, jednostupanjski, prvog stupnja složenosti, za realizaciju i anketni

 

N A T J E Č A J

 

za izradu Idejnog urbanističko – arhitektonsko – krajobrazno – likovnog rješenja: Spomen obilježje u Krapini smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko–zagorske županije

 

Registarski broj natječaja:47-17/KR-UAKL/NJN.

Natječaj nije u sustavu javne nabave.

 

 

VRSTA, STUPANJ SLOŽENOSTI I STUPANJ PROVEDBE NATJEČAJA

Natječaj je: urbanističko – arhitektonsko – krajobrazno - likovni, opći, jednostupanjski, prvog stupnja složenosti, za realizaciju i anketni.

 

INVESTITOR I RASPISIVAČ:

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Podružnica Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 28, 49000 Krapina, OIB: 34339873375, Internetska adresa: http://www.udruga2gbr-gromovi.hr/, koju zastupa predsjednik Zvonimir Kantolić, telefon:+385957798332, e-mail adresa:gromovi.udruga.kzz@gmail.com

 

ORGANIZATOR I PROVODITELJ:

Društvo arhitekata Varaždin (DAV), Optujska 99, 42 000 Varaždin, OIB: 97116871661, Internetska adresa: http://www.davz.hr/, koje zastupa predsjednica Valentina Fištrek, dipl.ing.arh., telefon:    +385913693263, e-mail adresa: arhitekt.vz@gmail.com   

 

IZRAĐIVAČ NATJEČAJNOG ELABORATA:

Izrađivač Natječajnog elaborata je Maja Kireta, dipl.ing.arh, ovlaštena arhitektica, Tome Masaryka 21, 42 000 Varaždin, e-mail adresa: maja.kireta77@gmail.com, telefon: +38598791090 (Društvo arhitekata Varaždin).

 

JEZIK NA KOJEM SE PROVODI NATJEČAJ:

Natječaj će se provoditi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

 

PREDMET I SVRHA NATJEČAJA:

Predmet natječaja je Park Janka Draškovića u Krapini, na čkbr. 1569 k.o. Krapina-grad, koji treba integralno sagledati (uži obuhvat - zapadni dio čestice je za realizaciju, a širi obuhvat - istočni dio čestice predstavlja anketni dio natječaja).

Svrha natječaja je dobivanje najkvalitetnijeg urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno-likovnog rješenja za Spomen obilježje u Krapini smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko–zagorske županije. Krajnja svrha i cilj je stvaranje uspomene i odavanja počasti palim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije, te ujedno stvaranje kvalitetnog javnog prostora kao nove točke okupljanja u Krapini.

Odabrano rješenje će poslužiti kao stručna pologa za potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, te realizaciju spomen obilježja (uži obuhvat).

 

PRAVO SUDJELOVANJA I OGRANIČENJA ZA SUDJELOVANJE:

Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke stručne osobe uz uvjet da je najmanje jedan od autora pojedinog natječajnog rada ovlašteni arhitekt/ica, ili ovlašteni arhitekt/ica urbanist/ica, ili ovlašteni krajobrazni arhitekt/ica, ili dipl.ing.arh., ili mag.ing.arch. Mogućnost sudjelovanja stranih natjecatelja definirana je Uvjetima natječaja.

Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom. Osobe koje su sudjelovale u izradi nekog natječajnog rada kao suradnici ne mogu predati natječajni rad samostalno. 

Na ovom natječaju ne mogu kao natjecatelji sudjelovati: zaposlenici raspisivača, zaposlenici provoditelja u slučaju da je provoditelj pravna ili fizička osoba – ured ovlaštenog arhitekta, Voditelj natječaja, zamjenik Voditelja natječaja, članovi Ocjenjivačkog suda, zamjenica člana Ocjenjivačkog suda, Tajnica natječaja, članica Tehničke komisije, izrađivačica natječajnog elaborata, kao i njihovi suradnici i srodnici u prvom i drugom koljenu, te svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja ili neovisno odlučivanje Ocjenjivačkog suda. Pravo natjecanja nemaju osobe koje, osim za projektiranje, imaju i drugi poslovni interes za predmet ovog natječaja, ako se time ugrožava konkurencija.

 

NATJEČAJNI ELABORAT:

Natjecateljima se stavlja na raspolaganje Natječajni elaborat pripremljen na digitalnom mediju, te ga natjecatelji mogu preuzeti u digitalnom obliku bez naknade, uz prethodnu  registraciju (ostavljanje osobnih podataka - ime i prezime, adresa, e-mail adresa i br. telefona) na e-mail adresi: natjecajkrapina@gmail.com, nakon čega će im biti dostavljena poveznica na kojoj se mogu natječajne podloge u digitalnom obliku preuzeti s poslužitelja. Ukoliko natjecatelj traži natječajnu podlogu i u analognom obliku, ista će biti dostavljena natjecatelju poštom.

 

ROKOVI:

Početak natječaja: 18.09.2017. god.

Rok za postavljanje pitanja natjecatelja: 3.10.2017. god. Pitanja se dostavljaju e-mailom na adresu: natjecajkrapina@gmail.com.

Rok za davanje odgovora na pitanja: 9.10.2017. god. Pisani odgovori bit će objavljeni na www.davz.hr  i dostavljeni svima koji su podigli natječajni elaborat - podloge i ostavili svoju adresu elektroničke pošte.

Rok, način i vrijeme predaje natječajnih radova:  2.11.2017. god. do 14 sati ukoliko se rad predaje osobno, a u slučaju slanja poštom, pošiljka na pošti treba biti zaprimljena na isti datum do 14 sati.

Predaja natječajnih radova i adresa za slanje istih je: Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Podružnica Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 28, 49000 Krapina, s naznakom „NE OTVARAJ – natječajni rad Spomen obilježje“.

Na omotnici u kojoj se nalazi rad ne smije biti napisano ime pošiljatelja i/ili nalijepljena povratnica s imenom pošiljatelja. Ukoliko se natječajni rad šalje poštom, a iz formalnih razloga zaprimanja rada potrebno je navesti pošiljatelja, ime, prezime, naziv i adresa koji su dani ili napisani na omotu natječajnog rada pod ˝pošiljatelj˝ ne smiju u imenu, prezimenu, nazivu niti adresi biti isti s bilo kojim od tih podataka vezano na autora natječajnog rada niti upućivati na autora natječajnog rada. Svaki takav rad će se nakon provjere i usporedbe ovih podataka diskvalificirati.

 

ČLANOVI I ZAMJENICA ČLANA OCJENJIVAČKOG SUDA, TEHNIČKA KOMISIJA I TAJNICA:

Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu tri (3) člana:

Članovi Ocjenjivačkog suda

1. Tomislav Vreš, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt   

    – predsjednik Ocjenjivačkog suda,

2. Milivoj Mikša, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt,

3. Stjepan Duš, hrvatski branitelj,

Zamjenica člana Ocjenjivačkog suda

Kaja Šprljan Bušić, mag.ing.prosp.arch., ovlaštena krajobrazna arhitektica,

Tehnička komisija

Valentina Fištrek, dipl.ing.arh., ovlaštena arhitektica,

Tajnica natječaja

Tanja Martinec, dipl.ing.arh., ovlaštena arhitektica.

 

NAGRADE:

Određen je ukupni nagradni fond u iznosu od 20.000,00 kn neto.

Ocjenjivački sud se obvezuje dodijeliti sljedeće nagrade u točnom iznosu i rasporedu kako slijedi:

             Nagrade prema redoslijedu

Broj nagrada

Neto iznos

   1. nagrada

1

10.000,00 kn

   2. nagrada

1

6.000,00 kn

   3. nagrada

1

4.000,00 kn

                         UKUPNO                                          3                             20.000,00 kn

 

KRITERIJI ZA OCJENJIVANJE:

Formalni kriteriji: usklađenost rada s Uvjetima natječaja, Programom natječaja i prostorno-planskom dokumentacijom.

Isključit će se radovi:  - Predani poslije roka navedenog u Uvjetima natječaja

-  Koji ne sadrže priloge navedene u Uvjetima natječaja

-  Čija oprema natječajnog rada nije u skladu s Uvjetima natječaja

-   Koji nisu u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, Programom natječaja i ostalim uvjetima natječaja.

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa (u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga), pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati radove prema slijedećim osnovnim kriterijima:

-       Prostorni koncept u odnosu na širi i uži urbani kontekst

-       Prostorna i oblikovna kvaliteta

-       Harmonija suvremenog izričaja s kulturno povijesnim i krajobraznim vrijednostima

-       Racionalnost i ekonomičnost rješenja

-       Svi nagrađeni radovi moraju biti provedivi.

 

PROCIJENJENA/PLANIRANA SVEUKUPNA OKVIRNA VRIJEDNOST INVESTICIJE iznosi 500.000,00 kn (bez PDV-a) za uži obuhvat zahvata.

 

OSTALI NAVODI:

Svi ostali uvjeti detaljno su navedeni u Uvjetima natječaja.

Natječaj je objavljen u skladu s odredbama „Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza“ (NN 85/14),a kojih su se svi sudionici obvezni pridržavati.

 

OCJENJIVAČKI SUD 

In memoriam - arhitekt Vladimir Dročić

28. kolovoza 2017. godine u 60. godini života nakon teške bolesti preminuo je pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj arhitekt Vladimir Dročić. 


Arhitekt Vladimir Dročić preminuo je u Rijeci 28. kolovoza 2017. u šezdesetoj godini života. Nakon što je sredinom osamdesetih godina diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prvi dio svoje projektantske  karijere djeluje u Brodoprojektu, vodećoj tvrtki brodske arhitekture i postaje istaknuti projektant brodskih interijera. U samostalnoj praksi koja slijedi ostvaruje zapažena djela  u uređenju brodskih interijera i građevina, a njegov autorski rad, crteže, zapise pa čak i poeziju tek je potrebno istražiti.

Glavnina djelovanja arhitekta Dročića nedjeljivo je vezano na Kraljevicu, mali grad  važnih povijesnih građevina koje su svojim velikim mjerilom izjednačeni sa brodovima porinutih sa navoza kraljevičkog brodogradilišta u kontinuitetu od gotovo 300 godina. To je mjesto velikih ambicija i  zamisli, od arsenala, kolijevke turizma  do nikad ostvarenih projekata poput velikog lječilišta za liječenje tuberkuloze kostiju ili još ranije povezivanja ustavama preko planina Gorskog kotara do Beča, mjesto u kojem se grade dvorci, austrijska flota, planiraju proleterske revolucije, u kojem projektiraju Ernest Weismann, Vladimir Turina, Stjepan Planić Igor Emili, Lebbeus Woods   i naš arhitektonski bard Boris Magaš. Biti gradski arhitekt u takvom gradu a takvu je ulogu svojim djelovanjem arhitekt Dročić ostvario značilo je bio vizionar a istovremeno i samozatajni arhitekt koji je svojim djelovanjem pripremio kreativni prostor i koncepte koje će uprostoriti drugi kolege arhitekti. Od sredine osamdesetih godina kada je dijelom trojke mjesnih entuzijasta koja pokreće obnovu zapuštenog dvorca Frankopana do dugogodišnjeg stručnog vođenja urbanističkog i arhitektonskg razvoja grada Vladimir Dročić je uspio nametnuti svoj arhitektonski senzibilitet i duboku posvećenost mjestu i njegovoj neobičnoj povijesti i stalnim mjenama kao kriterij arhitektonske izvrsnosti i nadahnuća kolegama arhitektima ali i sebi samom kako bi ostali važni tragovi u vremenu i naznake za budućnost bez obzira na privremene padove i zastoje. Kad je najteže, upravo u cikličkim pauzama brodogradilišne aktivnosti koja pogoni grad, potrebno je grad projektirati i osmišljati njegovu budućnost. Upravo je arhitekt Dročić bio pokretač  i sastavljač programa arhitektonskih natječaja kojim se osmišljavalo središte mjesta, glavni gradski trg sa spomenikom sv.Nikoli, jedriličarski klub, revitalizacije dvoraca, zgrada POSa, otvaranje dijela prostora brodogradilišta javnim namjenama. U bliskoj suradnji sa nizom gradonačelnika i njihovim administracijama  branio je integritet arhitektonske i urbanističke struke i specifični urbanitet Kraljevice. U tom je naporu bio i domaćin  i sudionik eksperimentalnih radionica i projekata istaknutih suvremenih arhitekata koji su njegovom potporom pronijeli i slike i glas o mjestu puno šire od granica nacionalne kulture. A sebi je kao arhitekt dozvolio tek pokoji znak vremena , spomen kamen, sidro...

Kolega Dročić uspio je u labirintu suvremene prostorne i građevinske regulative  zadržati arhitektonski prosvjećeni put koji će se realizirati  tek u budućnost. Uspio je pri  tome ostati arhitekt do kraja, možda romantičar, poeta na mjestu pročelnika upravnog odjela. Nije li upravo to preduvjet za djelovanje arhitekta na bilo kojoj poziciji u struci, a naročito za biti gradski arhitekt?  Jedan od kolega koji su projektirali u Kraljevici  nazvao ga je arhitektonskim dobrim duhom Kraljevice. Ako čovjek može postati duh mjesta, genius loci, tada je to u Kraljevici postao arhitekt Vladimir Dročić.

Desetak godina nakon što se netko usudio ukinuti brodograđenje u Kraljevici, a što  u slučaju najstarijeg hrvatskog brodogradilišta nije  zatvaranje nekog pogona već neoprostivi čin čistog kulturocida, dva tjedna nakon našeg oproštaja od arhitekta  Dročića će se ponovno sa škverskog navoza porinuti novogradnja.  Siguran sam da Vlado s tim trajektom već plovi ali i da će kao arhitekt  ostati trajno prisutan u matičnoj, kraljevskoj luci. 

Arhitekt Leo Modrčin

 

Ispraćaj Vladimira Dročića održat će se u srijedu 30. kolovoza 2017. godine na mjesnom groblju Kraljevica u 17:00 sati.

JAVNI POZIV za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture

Podsjećamo na javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture koji je 24. 7. objavilo Ministarstvo kulture. Rok za prijavu je 22. rujna 2017.

 

 

Republika Hrvatska, Ministarstvo kulture, objavljuje Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture   

 

JAVNI POZIV

 

za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture

 
 

Uvod
 
Venecijanski bijenale ‒ 16. Međunarodna izložba arhitekture (16. Mostra Internazionale di Architettura) održavat će se od 26. 5. do 25. 11. 2018. (dani za profesionalnu publiku 24. i 25.5.2018.), pod ravnanjem umjetničkih direktorica Bijenala Yvonne Farrell i Schelly McNamara.
 
Naziv je izložbe „Freespace“.
 
Na službenim internetskim stranicama Bijenala nalaze se prezentacijski tekstovi koji definiraju ovogodišnji okvir izložbe, kao i kratko obrazloženje koncepcije umjetničkih direktorica Yvonne Farrel i Schelly McNamara.
 
www.labiennale.org
www.labiennale.org/en/architecture/news/07-06.html
Official hashtag: #BiennaleArchitettura2018 
 
 
Međunarodna izložba arhitekture – La Biennale di Venezia – smatra se najznačajnijim mjestom izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse i predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata. Venecijanski bijenale globalno je mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima.
 
Ministarstvo kulture ovim putem raspisuje Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa. Javnim pozivom obuhvaćen je širok spektar praksi i promišljanja na području arhitekture i urbanizma.
 
Detaljan tehnički opis izložbenog prostora bit će dostupan naknadno.
 
Osnovni uvjeti kandidature
 
· Uz kandidaturu za povjerenika potrebno je priložiti biografiju.
· Kandidati moraju imati iskustvo i stručnost u području suvremene arhitektonske prakse te iskustvo u upravljanju manifestacijama međunarodne važnosti.
· Kandidati moraju dobro poznavati engleski jezik.
· Kandidature mogu biti istaknute isključivo u vlastito ime.
· Kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe uz nužno objašnjenje povezanosti prijedloga s tematskim okvirom Bijenala.
 
 
Dokumentacija potrebna za kandidiranje projekta
 
· životopis kandidata za povjerenika
· opis prijedloga koji sadrži: tekstualni dio (do 10 kartica) i vizualnu dokumentaciju
 
   a.   koncepcija
   b.   odnos predloženog koncepta i teme Bijenala
   c.   suglasnost svih uključenih autora projekata/koncepta
   d.   osnovni tehnički parametri (multimedija, instalacija, postava izložbe,
         transport)
   e.   vizualna dokumentacija
   f.    procjena produkcijskih troškova nastupa po sljedećim stavkama:
                - autorski honorari
                - troškovi povjerenika i suradnika (putni troškovi, smještaj, telefoni itd.)
                - troškovi produkcije
                - ekspertne usluge (informatika, multimedija)
                - transport, montaža, demontaža
                - tiskani materijali
                - PR materijali
 
Kandidature se predaju u pisanom obliku, preporučenom poštom ili izravno u pisarnici Ministarstva kulture.
 
Kandidature s nepotpunom dokumentacijom kao i one koje ne stignu do navedenog roka neće biti razmatrane.
 
 
Rok predaje kandidature i objava rezultata
 
- Javni poziv otvoren je objavom na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.
- Rok predaje kandidature: 22. 9. 2017.
- Objava rezultata na mrežnim stranicama Ministarstva kulture:
http://www.min-kulture.hr/ 2. 10. 2017.
 
 
Povjerenstvo i kriteriji za odabir projekta Venecijanskog bijenala - 16. Međunarodne izložbe arhitekture 
 
O kandidaturi za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu - 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture odlučit će, vrednovanjem cjelovite prijavljene kandidature, Povjerenstvo za odabir projekta u sastavu:
 
Iva Letilović, arhitektica
Leo Modrčin, arhitekt
Dinko Peračić, arhitekt
Davor Trupković, predstavnik Ministarstva kulture
Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture.
 
Prilikom odlučivanja Povjerenstvo za odabir projekta Venecijanskog bijenala - 16. Međunarodne izložbe arhitekture rukovodit će se sljedećim kriterijima:
 
1. odnos predloženog projekta i teme Bijenala
2. životopis kandidata
3. prethodno iskustvo u vođenju projekata međunarodne važnosti
4.usklađenost sredstava traženih za produkcijske troškove s kvalitetom predloženog projekta
5. razina kritičkog promišljanja arhitektonske prakse i inovativnost pristupa.
 
 
Donesena odluka bit će konačna i obvezujuća.
 
Protokol postupka selekcije: pismena obrazloženja ocjena i kriterija izbora selektora hrvatskog nastupa bit će objavljena uz rezultate Javnog poziva. Nakon donesene odluke o izboru povjerenika Ministarstvo kulture provest će pregovarački postupak za sklapanje posebnog ugovora između povjerenika i organizatora izložbe.

In memoriam - Berislav Šerbetić, dipl. ing. arh

U utorak, 15. kolovoza 2017. u osamdeset i drugoj godini života, preminuo je uvaženi kolega arhitekt Berislav Šerbetić.

Berislav Šerbetić rođen je 2. lipnja 1935. u Busovači. Nakon Mostara i Sarajeva od 1942. živi u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju (II. mušku). Tokom gimnazije zanima ga crtanje ugljenom i akvarel pa se upisuje u KUD „Ognjen Prica“ u kiparsku sekciju kod Ante Despota i u slikarsku sekciju kod Branka Ružića. S kiparskim radovima sudjeluje na izložbi Društva. Kolebajući se između arhitekture i likovne umjetnosti, 1954. upisuje se na Arhitektonski odjel Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Za vrijeme studija sudjeluje na internacionalnoj izložbi urbanističkih radova studenata u Moskvi. Diplomira na AGG-u 1959. godine u klasi prof. Albinija sa zadatkom uređenja gornjegradskog podgrađa do Ilice i s novim projektom uspinjače na Grič.

Godine 1960. zapošljava se kao asistent na Katedri za izvođenje gradnja AGG-a. Nakon odsluženja vojnog roka od 1960. do 1978. zaposlen je kao projektant u Arhitektonskom birou „Centar 51“ (nekad „Ostrogović“). Kod Stjepana Planića 1965. polaže stručni ispit. Godine 1968. izabran je u tim međunarodnog projekta „Južni Jadran“ zaduženog za projektiranje turističkog naselja „Babin kuk“ u Dubrovniku, povodom čega 1972.- 73. boravi u New Yorku, gdje u birou „Stone Inc. Architect“ sudjeluje na razradi tog projekta. Na Arhitektonskom fakultetu radi od 1977. kao samostalni projektant u Zavodu za arhitekturu, od 1993. kao predavač, a od 1996. kao izvanredni profesor. Aktivan je u strukovnim tijelima te je od 1965. do 1967. bio član redakcijskog odbora časopisa „Arhitektura“, od 1973. - 77. predsjednik Društva arhitekata Zagreba, a 1974. je bio predsjednik Zagrebačkog salona. Djelovao je također u nizu odbora, specijaliziranih stručnih komisija i ocjenivačkih sudova.

2017. godine dodjeljena mu je nagrada Viktor Kovačić za životno djelo, kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva. U nastavku donosimo obrazloženje nagrade Stručnog savjeta UHA-e, koje sumira njegova profesionalna nastojanja i ideje. 

 

Ljudi i prostor nerazdvojno su povezani u arhitekturi. Projektirati prostore koji će biti poticajni okvir životnih događanja može samo umjetnik koji poznaje i voli ljude. Među takve stvaraoce svakako se ubraja arhitekt Šerbetić. Poznat i priznat među strukovnim i društvenim krugovima, bio je aktivan sudionik arhitektonske scene svog vremena, a druželjubivost i otvorenost prema kolegama rezultirala je brojnim suradnjama koje su obilježile njegovu karijeru. U vremenu stvaralaštva njegov procede balansira između lokalne tradicije zagrebačke škole i različitih globalnih arhitektonskih utjecaja, pronalazeći kreativnu mjeru arhitektonskog izričaja. Već prve dvije autorske realizacije jasno potvrđuju njegovu suverenost u formuliranju stava prema aktualnim svjetskim arhitektonskim  tendencijama.

Kao tridesetogodišnjak sredinom šezdesetih projektira svoju prvu autorsku realizaciju -  stambene nebodere na zagrebačkom Trnju. U kontekstu aktualnih zbivanja u tadašnjoj državi (velikih potresnih razaranja u Makedoniji) mladi autorski tim (Šerbetić, Iveta, Richter, Korenik) radi trojni niz sedamdesetmetarskih tornjeva u seizmički nepovoljnom zagrebačkom području. Projekt kojim povezuju funkcionalističku doktrinu zagrebačkog modernizma i suvremene monumentalne brutalističke elemente kutnih kontrafora koji svojim ekspresivnim linijama trajno obilježavaju ovo djelo u lokalnom metaforičkom nadimku „Rakete“. Megamjerilo arhitektonskih volumena korespondira s jakom prometnom transverzalom Slavonske avenije.  Stambena funkcija jasno je promovirana kroz teksturu pročelja i formirani postament kompleksa u vidu pješačkog platoa koji stanarima nudi različite scenarije korištenja.

 

Desetak godina kasnije, odmah nakon prvonagrađenog natječajnog projekta (s arh. Filipčić) slijedi druga autorska realizacija - Spomen dom boraca NOR-a i omladine u Kumrovcu koja je trajno obilježila i istaknula Šerbetića na tadašnjoj arhitektonskoj sceni. Globalne ideje sedamdesetih koje se nakon formalnih ekspresija strukturalizma i brutalizma okreću regionalizmu, afirmiranju konteksta i vraćanju ambijentalnim izvornim vrijednostima kreativno su utkane u ovaj projekt. Rafiniranim osjećajem za vernakularnu ambijentalnu specifičnost generiran je typos koji nadograđuje topos. Na vrhu jednog od brežuljaka Hrvatskog zagorja stvorena je arhitektonska kompozicija volumena koji se gabaritima nenametljivo kontekstualno uklapaju u krajolik, formirajući izvrsne prostorne sklopove isprepletenih otvorenih i zatvorenih sadržaja, svrstavajući ovaj projekt u jedan od onih koji su obilježili tu dekadu hrvatske arhitekture.  

Osamdesete koje unose postmodernu filozofiju u naš prostor zaokružile su njegov opus koji i dalje ostaje na izvoru tradicije modernističkog oblikovanja zagrebačke škole, kreativno usvajajući globalne utjecaje u potrazi za čistoćom oblikovanja i misli.

Suradnja s kiparom Bakićem u stvaranju monumentalnog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, dokazuje njegovu spremnost i umijeće da arhitektonskim pristupom interpretira kiparsku formu i da se suvereno odnosi prema drugom, kiparskom mediju, kojem je i sam bio sklon u mladosti, nadograđujući i upotpunjavajući njegovu vrijednost.

Krajem osamdesetih, gotovo istovremeno slijedi realizacija dva projekta koji su trajno obilježili zagrebačku metropolu: preuređenje Trga bana Josipa Jelačića (s arh. Kranjc, Silađin), koji je postao novo lice zagrebačkog identiteta; i izgradnja poslovno sportskog kompleksa „Cibona“ (s arh. Hržić, Piteša), dominantnog, vizualno upečatljivog, gradskog repera, kojim je urbanistički delikatna situacija preformulirana u maestralni arhitektonski prostorni sklop. Tadašnje općeprihvaćene tendencije za kohezijom između projektiranja arhitekture i grada afirmirane su kroz oba projekta u različitim mjerilima. Dok je preuređenjem centralnog trga nekadašnji prometni urbani prostor redizajniran u novi dnevni boravak građana, kod kompleksa „Cibona“ kuća postaje grad u malom s integriranim urbanim elementima trga i pješačkog pasaža.

Neumornim samozatajnim stvaranjem čitavog niza arhitektonskih natječaja, projekata i realizacija ostvaren je impozantan opus radova, koji sagledan kroz vremensko razdoblje djeluje impresivno, a ostvaren je u ozračju njegovog optimističnog duha i nezaobilazne duhovitosti. Kreativnu energiju kojom je nadilazio najrazličitije projektantske zadatke gotovo da je nesebično poklanjao, a svojom vedrinom zračio je među kolegama gradeći život i svijet boljim.

PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja OSNOVNE ŠKOLE PODBREŽJE

GRAD ZAGREB

raspisuje, a

DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ)

organizira i provodi

Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti

P R O J E K T N I N A T J E Č A J

za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja

OSNOVNE ŠKOLE PODBREŽJE

 

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 2050-2017-EBV

Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 44-17/ZG-UA/NJN

 

RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, 10 000 Zagreb

OIB: 6181789437; telefon: +385 1 6503788; e-mail: javna.nabava@zagreb.hr; www.zagreb.hr

odgovorna osoba: gradonačelnik Milan Bandić, dipl. politolog

 

PROVODITELJ I ORGANIZATOR natječaja je DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb, OIB: 87490332083; telefon: +385 1 4816 151; e-mail: natjecaji@d-a-z.hr ;

www.daz.hr, odgovorna osoba: dr. sc. Rene Lisac, dipl.ing.arh.,predsjednik DAZ-a

 

VRSTA NATJEČAJA: Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Osnovne škole Podbrežje

 

PREDMET NATJEČAJA je izrada idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Osnovne škole Podbrežje

 

CILJ PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA je analizirajući prostorne mogućnosti i prostorna ograničenja predviđene lokacije, dobiti funkcionalno i oblikovno vrijedno rješenje za realizaciju planiranih sadržaja osnovne škole. Cilj provedbe javnog natječaja je dobivanje funkcionalno i oblikovno kvalitetnog i najboljeg urbanističkog i arhitektonskog rješenja osnovne škole.

Odabrano rješenje će poslužiti kao podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju osnovne škole.

Raspisivač javnog natječaja namjerava sklopiti ugovor o javnim uslugama na temelju pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave s autorom prvonagrađenog rada.

 

PRAVO SUDJELOVANJA u svojstvu autora ima jedna ili više stručnih fizičkih osoba. Sposobnost natjecatelja je zadovoljena kada je barem jedan od autora natječajnog rada ovlašteni arhitekt ili ovlašteni arhitekt urbanist. Ostali autori mogu biti ovlašteni arhitekti, ovlašteni arhitekti urbanisti,

dipl. ing. arh., mag. ing. arch. ili studenti arhitekture.

Sudionik može za izradu natječajnog rada angažirati i druge stručnjake specijaliste u pojedinom području, ali se oni ne smatraju autorima natječajnog rada.

Svaki od sudionika, pojedinac ili grupa, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom. Osobe koje su sudjelovale u izradi jednog od natječajnih radova ovog natječaja kao suradnici ne mogu predati natječajni rad samostalno.

 

Na natječaju ne mogu sudjelovati Voditelj natječaja ili zamjenik Voditelja natječaja, zaposlenici Raspisivača, zaposlenici Provoditelja u slučaju da je provoditelj pravna ili fizička osoba - ured ovlaštenog arhitekta, Voditelj natječaja, zamjenik Voditelja natječaja, članovi Ocjenjivačkog suda, zamjenici članova, tajnik natječaja, članovi tehničke komisije, izrađivač natječajnog elaborata, kao i njihovi suradnici i srodnici u prvom i drugom koljenu, kao i svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja ili neovisno odlučivanje Ocjenjivačkog suda ne mogu kao sudionici sudjelovati u natječaju.

 

Natječajni elaborat Raspisivač stavlja natjecateljima na raspolaganje u digitalnom obliku u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN) te na mrežnim stranicama Društva arhitekata Zagreb (DAZ): www.d-a-z.hr, natječajna dokumentacija nalazi se na sljedećoj

poveznici: https://tinyurl.com/y9ccj227

 

Izrađivač natječajnog programa:

Mirela Bokulić Zubac, dipl.ing.arh.,

Ovl.arh. A 1017

ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE GRADA ZAGREBA, Ulica Republike Austrije 18,

mirela.bokulic-zubac@zagreb.hr, 01/610 1848

 

ROKOVI NATJEČAJA

Početak natječaja je 26.7.2017.godine

Natjecatelji imaju pravo dostaviti pitanja do 27.8.2017. godine

Pitanja se dostavljaju e-mailom na adresu natjecaji@d-a-z.hr.

Pisani odgovori bit će objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN), i na www.d-a-z.hr do 4.9.2017. godine.

Rok predaje natječajnih radova je 10.10.2017. godine do 16:00 h, u Društvu arhitekata Zagreb (DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, bez obzira na način dostave.

 

OCJENJIVAČKI SUD

Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu od pet (5) članova:

 

Miroslav Geng, ovl. arh., predsjednik OS-a, predstavnik Provoditelja

Karolina Bui, dipl.ing.arh., dopredsjednica OS-a, predstavnica Raspisivača

Ivan Galić, ovl. arh., predstavnik Provoditelja

Renata Krljan, dipl.ing.arh., predstavnik Raspisivača

Danilo Simonović, dipl.ing.arh., predstavnik Raspisivača

 

Zamjenica člana OS-a:

Vesna Milutin, dipl.ing.arh., predstavnica Provoditelja

 

Tehnička komisija:

Iva Bedenko, dipl.ing.arh., predstavnik Raspisivača

Boris Vidaković, mag.ing.arh., predstavnik Provoditelja

 

Tajnica natječaja:

Margareta Luša, dipl.ing.arh., predstavnica Provoditelja

 

NAGRADE

Određuje se nagradni fond u ukupnom iznosu od 180.000,00 kuna neto. Radovima koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima određenim ovom dokumentacijom za nadmetanje Ocjenjivački sud će dodijeliti nagrade kako dalje slijedi:

 

Nagrada         Broj nagrada           Neto iznos                  *Bruto iznos

I. nagrada              1                      72.000,00 kn               100.827,05 kn

II. nagrada             1                      45.000,00 kn                63.016,91 kn

III. nagrada            1                      27.000,00 kn                37.810,14 kn

IV. nagrada            1                      21.600,00 kn                30.248,11 kn

V. nagrada             1                      14.400,00 kn                20.165,41 kn

 

*Procijenjeni bruto iznosi odnose se na autorske naknade, poreze i doprinose, ukoliko se isplata vrši temeljem ugovora o autorskom djelu. Za obveznike PDV-a na neto iznos obračunat će se PDV.

 

KRITERIJI ZA ANALIZU I OCJENU NATJEČAJNIH RADOVA

Iz Natječaja će se isključiti radovi koji nisu izrađeni u skladu s Programom i Uvjetima Natječaja odnosno:

 

a/ Predani poslije roka navedenog u ovim Uvjetima Natječaja,

b/ Koji ne sadrže priloge navedene u ovim Uvjetima Natječaja,

c/ Čija oprema rada nije u skladu s ovim Uvjetima Natječaja,

d/ Koji nisu u skladu s prostornim planom, Programom i ostalim uvjetima Natječaja.

 

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati ovim redoslijedom:

 

- Kvalitetu prostorno-funkcionalnog rješenja osnovne škole

- Arhitektonsko oblikovanje građevine

- Urbanističko-prostornu koncepciju

- Zadovoljenje zadanih higijensko-tehničkih i tehnoloških uvjeta

- Ekonomičnost rješenja kao i njegovu dugoročnu održivost te kvalitetu koncepta energetske učinkovitosti

 

Natječaj se provodi u skladu s Poglavljem 2, člancima 327., 328., 329., 330. i 331. ZJN 2016, ostalim odredbama ZJN 2016, koje se primjenjuju na projektni natječaj te odredbama Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza („Narodne novine“, broj 85/14, u daljnjem tekstu: Pravilnik) Hrvatske komore arhitekata, ukoliko iste nisu u suprotnosti sa ZJN 2016.

Projektni natječaj se provodi kao postupak koji prethodi postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije u dogovoru s Raspisivačem (za potrebe javne nabave usluga) sukladno članku. 327. stavku 1. ZJN 2016.

 

Procijenjena vrijednost nabave – projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno - tehničke dokumentacije, i iznosi ukupno 2.193.503,83 kuna bez PDV-a.

 

- nagradni fond u iznosu od 180.000,00 kuna neto, odnosno 252.067,63 kuna bruto bez PDV-a,

- naknada radnim tijelima u iznosu od 27.500,00 kuna, odnosno 41.436,20kuna bruto bez PDV-a,

- projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 1.900.000,00 kuna neto (bez PDV-a)

 

Usluga izrade projektno - tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovitog projekta potrebnog za izgradnju objekata sukladno pozitivnim propisima.

Planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 33.000.000,00 kuna (bez PDV-a), tj. 5.730,00 kn/m2.

 

Natječaj se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

 

Ljetna škola arhitekture i urbanizma u Zadru

Sveučilište u Zadru _ Sveučilište u Zagrebu_Društvo arhitekata Zadra
Ljetna škola arhitekture i urbanizma

_2017.  JAVNI PROSTORI GRADA – TRADICIJA I SUVREMENE POTREBE

Zadar 24. – 31. 08.2017. Novi Kampus

 u sklopu četverogodišnjeg projekta:

POVIJESNA SREDIŠTA, SUVREMENI GRAD I ODRŽIVI TURIZAM_ ZADAR 2020

 Voditelji:

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, AF_Studij arhitekture i urbanizma
Prof.dr.sc. Feđa Vukić, AF_Studij dizajna
Doc.dr.sc. Božena Krce, Odjel za marketing u turizmu i komunikacije

 

S obzirom na turizam kao glavnu ekonomsku granu u gradu Zadru  koji je povijesni i suvremeni grad, ljetna radionica interdisciplinarno aktualizira potencijal urbanog i suburbanog prostora u svrhu stvaranja njegove revalorizacije i stvaranja prijedloga za razvoj prostora i razvoj turističkih aktivnosti na razini koja je održiva u smislu uvažavanja uobičajenih životnih procesa u gradu.

Teme poput identiteta, tradicije biti će temelj raspravama kojima bi trebale dominirati i teme poput inovativnosti, kreativnosti i inkluzije. Upravo interdisciplinarni pristup, kao i interdisciplinarno sastavljeni radni timovi (studenti arhitekture i urbanizma, ekonomije, marketinga, turizma, geografije, agronomije...), kao i njihovi voditelji različitog obrazovanja, backgrounda i senzibiliteta za društvo i prostor, jedini je moguć ako se žele sagledati svi činitelji u prostoru. Fokus ljetne radionice je istražiti tradicijske, suvremene, fizičke sim­boličke i infrastrukturne potencijale prostora, razviti ih na razini projektnih ideja te ih ponu­diti za aktualizaciju u novom kontekstu turističke revalorizacije koja bi uspostavila sadržaje održive u odnosu na svakodnevni život.

Japan ArchitectTOUR

Na poveznici možete pronaći detalje putovanja u Japan od 1. - 12. listopada 2017., u organizaciji Japan Travel Bureau, uz stručno vodstvo mr.sc. Melite Rački.

UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA IZABRALO NOVO RUKOVODSTVO

Prošle subote, 1. srpnja, održana je u Zagrebu izborna skupština Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) na kojoj je Emil Jurcan izabran za novog predsjednika, a Ana Mrđa i Ana Dana Beroš za nove dopredsjednice Udruženja. Riječ je o skupštini koja je okončala polugodišnji period u kojem UHA-u nije vodilo izabrano rukovodstvo, budući da nitko nakon odstupanja prethodne predsjednice i dopredsjednika nije istaknuo svoju kandidaturu, već vršiteljica dužnosti predsjednice.

U nedostatku formalno izabranog rukovodstva UHA-om je zadnjih šest mjeseci upravljalo predsjedništvo sačinjeno od predstavnika svih jedanaest regionalnih Društava arhitekata koje čine naš Savez. Riječ je o demokratizaciji samog Udruženja do koje je došlo iz nužde, istaknuo je Emil Jurcan nakon izborne skupštine, te dodao UHA je jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se ciljano i sustavno bavi arhitekturom i izgrađenim prostorom. Kao takva ona je jedini naš institucionalni alat kojim arhitektonske misli i ideje mogu utjecati u kulturnom, društvenom i političkom polju bez da ovise isključivo o tržišnim uvjetima i ekonomskim pritiscima koji nažalost vrlo često oblikuju suvremenu arhitekturu, kao i same arhitekte. Naša regionalna Društva arhitekata već su krenula u tom smjeru, posebice na Jadranu gdje se mlađa generacija arhitekata odlučila aktivirati upravo kroz lokalna društva. Na redu je da se taj val promjene prelije i na krovno Udruženje hrvatskih arhitekata, koje će sljedeće godine obilježiti 140 godina djelovanja.

Životopisi:

Emil Jurcan, dipl.ing.arh. *1981.  Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2007. godine. Suosnivač grupa Temp i Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine. Upravitelj inženjerske zadruge Praksa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i stanzie Brčevac u Istri. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa.

Ana Dana Beroš, dipl.ing.arh. *1979. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2007. Samostalna arhitektica i kustosica koja svoj rad usredotočuje na stvaranje krhkih, no uzmemirujućih okružja s ciljem poticanja društvene promjene. Suosnivačica skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti i suvoditeljica edukativnog programa hitnaArhitektura. Finalistica Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, te Dobitnica Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu 2014. Kustosica je zagrebačkoga projekta Actopolis -  transnacionalnog umjetničkog laboratorija s urbanim intervencijama u Ateni, Beogradu, Bukureštu, Mardinu, Oberhausenu i Zagrebu (2015.-2017.) Gošća urednica novog broja Života umjetnosti s temom Trans/migrantnost (2017).

Dr.sc. Ana Mrđa, dipl.ing.arh. *1981. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine gdje je i doktorirala 2015. godine pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Bojane Bojanić Obad Šćitaroci. U znanstveno zvanje znanstvenog suradnika za znanstveno područje - Tehničke znanosti, znanstveno polje - Arhitektura i urbanizam izabrana je u listopadu 2015. godine. U 2016. godini se kao poslijedoktorandica usavršavala na TU Wien, Faculty of Architecture and Planning. Kao članica Društva arhitekata Zagreba (DAZ) sudjeluje u organizacijskom timu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) gdje je kreativni voditelj od 2015. godine.  Kao član Upravnog odbora DAZ-a (2015.-2017.) sudjeluje u radu Skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) te u Organizacijskom odboru Kongresa arhitekata (2017.). Od 2017. godine je odlukom Skupštine UHA-e izabrana za v.d. Predsjednicu UHA-e.

Predloženi program rada za period od dvije godine:

Aktualna situacija Udruženja hrvatskih arhitekata osvjetljava nužnost artikuliranja novog, dvojakog, djelovanja koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvojako djelovanje namjerava se razvijati u dijalektičkom međuodnosu kritike i akcije, brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija često svodi. Potenciranjem javne pozicije samog Udruženja i njegove neovisnosti od tržišnih uvjeta namjerava se prevazići trenutna diskurzivna barijera te ispitati sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja.

Na skupštini su također odabrani članovi Odbora kontrole - Aneta Mudronja Pletenac, Mariana Bucat, Tajana Jaklenec, zamjenik Mario Matić i Suda časti - predsjednik Miroslav Pavlinić, Gianmarco Ćurčić Baldini, Margareta Zidar i zamjenica Helena Sterpin.

P R O J E K T N I N A T J E Č A J za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja DJEČJEG VRTIĆA PODBREŽJE

GRAD ZAGREB
raspisuje, a
DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ)
organizira i provodi

Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti

P R O J E K T N I  N A T J E Č A J

za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja

DJEČJEG VRTIĆA PODBREŽJE

 

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 2049-2017-EBV

Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 43-17/ZG-AU/NJN

 

RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, 10 000 Zagreb OIB: 6181789437; telefon: +385 1 6503788; e-mail: javna.nabava@zagreb.hr; www.zagreb.hr
odgovorna osoba: gradonačelnik Milan Bandić, dipl. politolog

 

PROVODITELJ I ORGANIZATOR natječaja je DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb OIB: 87490332083; telefon: +385 1 4816 151; e-mail: natjecaji@d-a-z.hr ; www.daz.hr

odgovorna osoba: dr. sc. Rene Lisac, dipl.ing.arh.,predsjednik

 

VRSTA NATJEČAJA: Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Dječjeg vrtića Podbrežje

 

PREDMET NATJEČAJA je izrada idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Dječjeg vrtića Podbrežje

 

CILJ PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA: Cilj provedbe javnog natječaja je dobivanje funkcionalno i oblikovno kvalitetnog i najboljeg urbanističkog i arhitektonskog rješenja dječjeg vrtića.

 

Odabrano rješenje će poslužiti kao podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju dječjeg vrtića.

 

Raspisivač javnog natječaja namjerava sklopiti ugovor o javnim uslugama na temelju pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave s autorom prvonagrađenog rada.

 

PRAVO SUDJELOVANJA u svojstvu autora ima jedna ili više stručnih fizičkih osoba. Sposobnost natjecatelja je zadovoljena kada je barem jedan od autora natječajnog rada ovlašteni arhitekt ili ovlašteni arhitekt urbanist. Ostali autori mogu biti ovlašteni arhitekti, ovlašteni arhitekti urbanisti, dipl. ing. arh., mag. ing. arch. ili studenti arhitekture.

 

Sudionik može za izradu natječajnog rada angažirati i druge stručnjake specijaliste u pojedinom području, ali se oni ne smatraju autorima natječajnog rada.

 

Svaki od sudionika, pojedinac ili grupa, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom. Osobe koje su sudjelovale u izradi jednog od natječajnih radova ovog natječaja kao suradnici ne mogu predati natječajni rad samostalno.

 

Na natječaju ne mogu sudjelovati Voditelj natječaja ili zamjenik Voditelja natječaja, zaposlenici Raspisivača, zaposlenici Provoditelja u slučaju da je provoditelj pravna ili fizička osoba – ured ovlaštenog arhitekta, Voditelj natječaja, zamjenik Voditelja natječaja, članovi Ocjenjivačkog suda, zamjenici članova, tajnik natječaja, članovi tehničke komisije, izrađivač natječajnog elaborata, kao i njihovi suradnici i srodnici u prvom i drugom koljenu, kao i svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja ili neovisno odlučivanje Ocjenjivačkog  suda ne mogu kao sudionici sudjelovati u natječaju.

 

Natječajni elaborat Raspisivač stavlja natjecateljima na raspolaganje u digitalnom obliku u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN) te na mrežnim stranicama Društva arhitekata Zagreb (DAZ): www.d-a-z.hr, natječajna dokumentacija nalazi se na sljedećoj poveznici: https://tinyurl.com/y75bxvho

 

Izrađivač natječajnog programa:

Mirela Bokulić Zubac, dipl.ing.arh.,

Ovl.arh. A 1017

ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE GRADA ZAGREBA, Ulica Republike Austrije 18,

mirela.bokulic-zubac@zagreb.hr, 01/610 1848

 

ROKOVI NATJEČAJA


Početak natječaja je 29.6.2017.godine

Natjecatelji imaju pravo dostaviti pitanja do 23.7.2017. godine

Pitanja se dostavljaju e-mailom na adresu natjecaji@d-a-z.hr.

Pisani odgovori bit će objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH u Narodnim novinama (EOJN), i na www.d-a-z.hr do 28.7.2017. godine.

Rok predaje natječajnih radova je 26.9.2017. godine do 16:00 h, u Društvu arhitekata Zagreb (DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, bez obzira na način dostave.

 

OCJENJIVAČKI SUD

 

Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu od pet (5) članova:


Maja Furlan Zimmerman, dipl.ing.arh.,predsjednica OS-a, predstavnica Provoditelja

Danilo Simonović, dipl.ing.arh., dopredsjednik OS-a, predstavnik Raspisivača

Renata Krljan, dipl.ing.arh., predstavnica Raspisivača

Marin Mikelić, dipl.ing.arh., predstavnik Provoditelja

Gordana Muller Mikić, dipl.ing.arh., predstavnica Raspisivača


Zamjenik člana OS-a:

Vanja Ilić, dipl.ing.arh., predstavnica Provoditelja


Tehnička komisija:

Renata Kordić, dipl.ing.arh., predstavnica Raspisivača

Damir Sekulić, mag.ing.arch., predstavnik Provoditelja


Tajnica natječaja:

Minja Jošić, dipl. ing. arh., predstavnica Provoditelja


NAGRADE


Određuje se nagradni fond u ukupnom iznosu od 78.000,00 kuna neto. Radovima koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima određenim ovom dokumentacijom za nadmetanje Ocjenjivački sud će dodijeliti nagrade kako dalje slijedi:


Nagrada Broj nagrada Neto iznos *Bruto iznos


I. nagrada 1 39.000,00 kn 54.614,65 kn

II. nagrada 1 23.400,00 kn 32.768,79 kn

III. nagrada 1 15.600,00 kn 21.845,86 kn


*Procijenjeni bruto iznosi odnose se na autorske naknade, poreze i doprinose, ukoliko se isplata vrši temeljem ugovora o autorskom djelu. Za obveznike PDV-a na neto iznos obračunat će se PDV.


KRITERIJI ZA ANALIZU I OCJENU NATJEČAJNIH RADOVA


Iz Natječaja će se isključiti radovi koji nisu izrađeni u skladu s Programom i Uvjetima Natječaja odnosno:


a/ Predani poslije roka navedenog u ovim Uvjetima Natječaja,

b/ Koji ne sadrže priloge navedene u ovim Uvjetima Natječaja,

c/ Čija oprema rada nije u skladu s ovim Uvjetima Natječaja,

d/ Koji nisu u skladu s prostornim planom, Programom i ostalim uvjetima Natječaja.


Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati ovim redoslijedom:

- Kvalitetu prostorno-funkcionalnog rješenja dječjeg vrtića

- Arhitektonsko oblikovanje građevine

- Urbanističko-prostornu koncepciju

- Zadovoljenje zadanih higijensko-tehničkih i tehnoloških uvjeta

- Ekonomičnost rješenja kao i njegovu dugoročnu održivost te kvalitetu koncepta energetske učinkovitosti

 

Natječaj se provodi u skladu s Poglavljem 2, člancima 327., 328., 329., 330. i 331. ZJN 2016, ostalim odredbama ZJN 2016, koje se primjenjuju na projektni natječaj te odredbama Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza („Narodne novine“, broj 85/14, u daljnjem tekstu: Pravilnik) Hrvatske komore arhitekata, ukoliko iste nisu u suprotnosti sa ZJN 2016.

Projektni natječaj se provodi kao postupak koji prethodi postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije u dogovoru s Raspisivačem (za potrebe javne nabave usluga) sukladno članku. 327. stavku 1. ZJN 2016.

Procijenjena vrijednost nabave – projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno - tehničke dokumentacije, i iznosi ukupno 791.830,83 kuna bez PDV-a.

- nagradni fond u iznosu od 78.000,00 kuna neto, odnosno 109.229,31 kuna bruto bez PDV-a,

- naknada radnim tijelima u iznosu od 15.000,00 kuna, odnosno 22.601,52 kuna bruto bez PDV-a,

- projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 660.000,00 kuna neto

Usluga izrade projektno - tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovitog projekta potrebnog za izgradnju objekata sukladno pozitivnim propisima.

Planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 11.000.000,00 kuna (bez PDV-a), tj. 5.200,00

kn/m2.

Natječaj se provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Zaprimljene izborne liste za predsjednika/cu, 1. i 2. dopredsjednika/cu Udruženja hrvatskih arhitekata

U tajništvu Udruženja hrvatskih arhitekata zaprimljena je jedna (1) izborna lista za predsjednika/cu, 1. i 2. dopredsjednika/cu Udruženja hrvatskih arhitekata.
Listu možete pronaći na sljedećem linku: https://1drv.ms/b/s!Apse3jyUFq3WrEobuSd5jjY8y6-m

Izborna Skupština održat će se 1.7.2017. u 11 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata.

 

NATJEČAJ za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja “ZGRADE DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA u Zagrebu na Kampusu Borongaj - PRODUŽENJE ROKA

Natječaj za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda u Kampusu Borongaj u Zagrebu

OBAVIJEST O PRODULJENJU ROKOVA

Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 40-17/ZG-UA/NJN
Broj objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave u Narodnim novinama 2017/S F12-0008427

ROKOVI

U skladu s čl. 37. st.6. Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutrašnjeg uređenja i uređenja krajobraza (Narodne novine broj 85/14)

Rok za predaju natječajnih radova je 17.07.2017. godine, do 13.00 sati, bez obzira na način dostave, na adresi Državni hidrometeorološki zavod, 10 000 Zagreb, Grič 3, s napomenom ZA ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Ocjenjivački sud završit će s radom najkasnije do , 07.08.2017. godine.

Ocjenjivački sud

Rezultati Natječaja za za izradu idejnog arhitektonskog rješenja “STAMBENO – POSLOVNE GRAĐEVINE U ZAGREBU U TKALČIĆEVOJ ULICI 73, k.č. 683 k.o. Centar“

REZULTATI NATJEČAJA ZA IZRADU IZRADU IDEJNOGA ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA NOVE
STAMBENO – POSLOVNE GRAĐEVINE, ZAGREB, TKALČIĆEVA ULICA 73
NATJEČAJ


Opći, prvog stupnja složenosti, anonimni, za realizaciju, u jednom stupnju: za izradu idejnog arhitektonskog rješenja. Registarski broj natječaja je 38-17/ZG-IA/N

RASPISIVAČ NATJEČAJA: HORTUS SOLIS d.o.o., Dubrava 20, Zagreb

PROVODITELJ NATJEČAJA: MATRIX-D-INŽENJERING d.o.o. Voćarsko naselje 118, Zagreb

IZRAĐIVAČ NATJEČAJNOG ZADATKA, ODNOSNO PROGRAMA ZA PROVEDBU NATJEČAJA: DOMUS NOBILIS d.o.o., Zagreb, J. Stadlera 76, OIB 95477203184, autor Maja Majetić, ovlaštena arhitektica (ovlašteni arhitekt broj A2979), Zagreb, Eugena Sabljića 8

PREDMET I SVRHA NATJEČAJA:
Svrha i cilj provedbe javnog natječaja je dobivanje najboljeg arhitektonskog rješenja Tkalčićeva 73

PRAVO SUDJELOVANJA:
U svojstvu autora imale su fizičke i pravne osobe i to kao autor pojedinac ili autorska grupa od više članova od kojih najmanje jedan mora biti ovlašteni arhitekt, dipl. ing.arh. ili mag. ing.arch. Ostali uvjeti sudjelovanja bili su određeni UVJETIMA NATJEČAJA.

KRITERIJ ZA OCJENJIVANJE:
Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa (u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga), pri ocjenjivanju radova ocjenjivački sud je valorizirao:
- usklađenost s Programom, zakonima i propisima
- prostorni koncept u odnosu na širi i uži obuhvat
- funkcionalne, estetske, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja
- racionalnost i ekonomičnost rješenja
- primjena rješenja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije

Ocjenjivački sud je radio u sastavu:
1. Davor Katušić, dipl.ing.arh., ovl. arh. (br. 1840), Predsjednik O.S. ‐ predstavnik provoditelja
2. Prof. Dr. Goran Poljanec, dipl.ing.arh., ovl. arh. (br. 1693), ‐ predstavnik provoditelja
3. Mr. Sc. Branko Ivanković, dipl.ing.str. ‐ predstavnik raspisivača

Zamjenica OS‐a:
Lovorka Prpić, dipl.ing.arh., ovl. arh. (br. 2818)

Tehnička komisija:
Lea Lončarević Žibret,. ovl. arh. (br. 3503)

Tajnik natječaja:
Miroslav Dragomanović, dipl.ing.arh., ovl. arh. (br.1027)

Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 32 rada, a odlukom ocjenjivačkog suda, jednoglasno su dodijeljene slijedeće nagrade:

 

 

PRVA NAGRADA u iznosu od 48.000,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „16“
Autor: Danijel Marasović dia, Studio Crta d.o.o.

DRUGA NAGRADA u iznosu od 36.000,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom "32“
Autori: Arhitektura Jagić j.d.o.o.; Ivan Jagić, d.i.a. ovl.arh.; Adela Tea Bingula, d.i.a.; prostorni prikaz Lovrenčić Bruno, d.i.a.

TREĆA NAGRADA u iznosu od 24.000,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „07“
Autori: Jasminka Jug, Vesna Milutin, Jurica Sinković

ČETVRTA NAGRADA u iznosu od 12.000,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „05“
Autor: Ivan Kulišić

 

 

Natječaj je proveden u skladu s odredbama „Pravilnika o natječajima sa područja arhitekture, urbanizma,
unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza“ Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata,
(NN 85/14)
Vrijeme i mjesto održavanja izložbe pristiglih radova biti će objavljeni naknadno.

Ocjenjivački sud

Link na nagrađene radove -> http://bit.ly/2pOxSAI

Zagreb - Riječki Bienale arhitekture (65 godina Društva arhitekata Rijeka)

ZAGREB - RIJEČKI BIENALE ARHITEKTURE
(65 GODINA DRUŠTVA ARHITEKATA RIJEKA)

Organizatori Društvo arhitekata Rijeka, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Grad Zagreb i Grad Rijeka srdačno vas pozivaju na otvorenje izložbe Riječki bienale arhitekture u Zagrebu.

Izložba se otvara i održava uz potporu Grada Zagreba na lokaciji galerija ZgForum, Ulica Ljudevita Gaja 27, u utorak 16.5. 2017. u 19 sati.

Ovom bienalnom izložbom obilježava se 65 godina postojanja i rada Društva arhitekata Rijeka te predstavlja autorske radove članova nastale u protekle dvije godine. 

Namjera izložbe je prikazati široki raspon i raznolikost projekata kojima se članovi Društva bave te time prikazati presjek trenutnog stanje arhitektonske struke u Rijeci i njenoj regiji.

Predstavljaju se arhitektonski i urbanistički projekti i/ili realizacije, urbanistički planovi i studije, razni natječajni radovi, projekti krajobraznog uređenja, projekti uređenja interijera i svi ostali projekti i/ili realizacije koji su u proteklom periodu bili ili još uvijek jesu aktualni.

Izložba članova Društva arhitekata Rijeka je retrospektivnog karaktera što znači da se izloženi radovi ne nagrađuju niti podliježu selekciji organizatora nego su odabir samih autora.

NATJEČAJ za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja “ZGRADE DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA u Zagrebu na Kampusu Borongaj

ROKOVI

Početak natječaja: 02.05.2017. godine

Rok za postavljanje pitanja natjecatelja: 22.05.2017. godine do 13,00 sati, putem elektronske pošte natjecajdhmz@gmail.com

Rok za odgovore na postavljena pitanja: 30.05.2017. godine, na adresu elektronske pošte natjecatelja

Rok predaje natječajnih radova: 03.07.2017. do 13,00 sati, bez obzira na način dostave

 

OCJENJIVAČKI SUD
Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud (OS) u sastavu pet (5) članova:

Predsjednica OS-a:
prof. dr. sc. Vesna Mikić, dia., ovl. arh., (br. 1700) - predstavnica provoditelja

Dopredsjednica OS-a:
dr. sc. Nataša Strelec Mahović - predstavnica raspisivača

Članovi OS-a:
prof. dr. sc. Sanja Filep, dia., ovl.arh. (br. 2256) - predstavnica provoditelja
Zlatko Hanžek, dia., ovl. arh., (br. 1352) - predstavnik provoditelja
dr. sc. Branka Ivančan-Picek - predstavnica raspisivača

Zamjenik člana OS
Danijel Marasović, dia., ovl. arh., (br. 46) – predstavnik provoditelja

Tehnička komisija:
Lea Lončarević Žibret, dia. ovl. arh. (br. 3503)

Tajnik natječaja:
Miroslav Dragomanović, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt (br. 1027)

 

 

Natječajna dokumentacija dostupna je na sljedećoj poveznici: http://klima.hr/razno/natjecaji/DHMZ.rar